Pluggar du och ditt barn?

Jag har en bekant som hade läst att om man inte tar nappen från sitt barn när dem är kring 7-8 månader kan man inte ta den för ens dem är runt 3, barnen behöver den tryggheten enda tills dess! Kan det stämma?

Mina föräldrar lät mig ha napp tills jag var typ...5 going 6! Det tycker jag är på tok för länge. Men om man inte orkar med lite gnäll och skrik så blir det väl så antar jag (??).

Jag vill verkligen inte att Tyra ska ha nappen så länge. Jag skulle helst vilja att hon slutade med den nu. Jag tycker faktiskt det ser ganska så löjligt ut (ursäkta jag vet att många av er som har barn säker låter era ungar ha nappen när dem vill men...) när barn som kan gå och prata, sitter i vagnen eller går runt med napp i käften! Man ser hur stora barnen är och egentligen så behöver dem inte gå runt och suga på den där pluggen, för det är väl det det är? Och bilder på barn som ständigt har sin napphållare fast klämd på kläderna, inne som ute och hela tiden, pluggen är alltid till hands och för nära (enligt mig! )

Vi har gjort så här hos oss, nappen får man om man ha när man vaknar på morgonen (men inte efter fruskot), om man slagit sig jättemycket och behöver den trösten och på kvällen när man ska sova... ja och självklart på natten! Annars går Tyra nappfri.

Om hon själv hittar en napp som ligger drällandes någonstans så tar vi den och lägger i vår nappskål. Om hon på morgonen och kvällen talar med nappen i munnen så "hör" vi inte vad som säger och då tar hon ut nappen för att tala, och då hör vi för hon talar tydligt. Det kan tyckas vara löjligt men ni vet väl det att nappen förstör talförmågan, eller ja... tungans vis att arbeta i munnen när man talar (det är väl klassat som talförmåga!?). Barnen vänjer sig vid att ha någon i gommen och fortsätter prata så även när dem inte har nappen där.

Summan av det hela är att jag tycker människor i allmänhet "pluggar" igen sina barn alldeles för mycket.

Pluggar du och ditt barn?


Kommentarer
Postat av: Karin

Nej,Märta får inte ha napp. Bara när hon är ledsen, sova & slagit sig dvs som för er. MEN, hon har en snutte (filt typ) som hon gärna bär med överallt och alltid måste ha med. Den har vart viktigare än nappen. Den trasan vet jag inte hur vi skall vänja henne av vid. Den är ful & äcklig.

2011-04-20 @ 23:04:22
URL: http://kaarinlinneamaria.blogspot.com
Postat av: frida

Jag håller helt med dej :)



Nu är visserligen min lille bara 3 månader och får ha nappen precis när han vill..

Men sen när man bli äldre så vill inte jag heller att han ska springa runt me napp i munnen hela tiden.

Tycker det är jätte bra att säga att man inte hör vad dom säger när dom har napp i munnen så dom blir tvugna att ta ut den :)

2011-04-21 @ 01:08:17
URL: http://fritte.blogg.se/
Postat av: Josefina

Från att vi började dagis, alltså när Stina blev ett år kör vi med napp på natten, vid vila och om hon slår sig o.s.v. Annars lägger vi bort den. Sen finns den med i väskan om katastrofläge utbryter på Ica eller liknande :) Sen är Stina inte så nappig av sig heller, hon verkar inte bry sig, trots att hon vuxit upp med nappen dinglandes i napphållare på tröjan ;) Vi har inga nappar liggandes efter golven eller i leksakskorgar och vi köper bara ett 2-pack åt gången, den hon använder sitter i napphållaren.

Jag tror alla barn är olika när det gäller att sluta med napp, lika som att lära sig gå på pottan och allt annat. Fast att ha napp jättelänge och hela tiden kan ju aldrig vara bra. Upp till tre tror jag de sa på folktandvården, låter väl rimligt tycker jag.

2011-04-21 @ 06:23:29
URL: http://halksocka.blogspot.com
Postat av: Nikki

Hwila har vi börjat ta nappen ifrån. jag känner som du, att det ser dumt ut när för stora barn springer runt med napp i munnen.. det är riktigt svårt då hwila är GALEN i nappen. Hon kan bli riktigt tjurig om man tar den. Vi har iallafall kommit så långt att vi tar den när vi lämnar henne på förskolan, sen får hon den på vilan och sen tar dom den. hemma försöker vi att inte ge den förrens det är dags att sova, eller om hon slår sig. men är hon riktigt sur eller arg för något så brukar hon få den också.



tror inte riktitgt det där stämmer, om att man inte kan ta dem innan dom är tre om man inte tar dem när de är 7-8 månader. för jag lämnade mina nappar till tomten när jag var lika gammal som tyra.. och då slutade jag tvärt, på en dag sådär :)

2011-04-21 @ 07:34:02
URL: http://nikkilili.blogg.se/
Postat av: Annie

Jag har hört precis samma påstående som du skrev, att det har att göra med utvecklingsfaser och när barnen är redo att bli ifråntagna den tryggheten.

Vi kommer inte ta ifrån Nomi nappen nu utan hellre vänta, men samtidigt inte till 3 år(hoppas jag).

Bra grej ni kör med Tyra, så tänkte vi också köra om det funkar för oss.. :-)

2011-04-21 @ 08:11:31
URL: http://anniemolarin.blogg.se/
Postat av: Cicci

detstämmer säkert det första..tindra slutade med sin napp när hon var 3 år...och jag pluggar mkt med brian..försöker väl att bara ge honom den när han e lessen o på morogn/kväll...men det funkar itne..det dyker upp nappar lite här o var i lägenheten som han hittar. Men nu ska jag börja vara hård..vill inte att hans tänder ska bli lika påverkade som tindras blev för hon hade napp så mkt.

2011-04-21 @ 23:05:09
Postat av: Hanna & Emil

Emil slutade med nappen av sig själv när han var 8 mnd, vilket var skönt, för då slipper vi det senare. Han gich från att ena dagen vara napp-beroende till att napp-vägra. Det jag blir irriterad på är folk som undrar varför han inte har napp. På ett anklagande sätt. Han är beroende av en gose-katt i sängen för att somna, men den ligger där hela tiden :-) Själv gav jag mina nappar till sopgubbens barn - "kastade dom i soporna" när jag var ca i Tyras ålder. För det var så synd om sopgubbens barn :-P

2011-04-25 @ 11:21:58
Postat av: Anna

Vi tog bort den när vår son var 2 år. Inga problem efterfrågades en gång.

2011-04-26 @ 07:45:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0